FORFATTER AV ´VI KOM OSS ALDRI TIL AFRIKA´

ROLF SELJELID

Fotografiet ble tatt under boklanseringen
i Litteraturhuset i 2018.

Jeg sa: ”Det må vel tross alt være forskjellig fra det som
det står om i Bibelen, og det som fysikerne nå for tiden holder
på med.”

”Koffør det? Kanskje poesi er like god forskning som
matematisk fysikk.”

”Poesi?”»

Fra boken Vi kom oss aldri til Afrika

Rolf Seljelid

Fra Wikipedia:

Rolf Seljelid (født 9. mai 1934, død 14. juni 2023) var professor emeritus i patologi ved Universitetet i Tromsø.

Han vokste opp i Levanger, ble cand. med. i Bergen i 1959, dr.med. i Stockholm i 1966 og spesialist i patologi i 1967. Etter noen år som spesiallege ved Radiumhospitalet og visiting scientist ved Rockefeller Institute i New York var han fra 1971 professor i morfologi ved Universitetet i Tromsø, en stilling han hadde til han gikk av med pensjon i 2004.[2]

Allerede på 1980-tallet oppdaget han at aktivisering av celler i den medfødte delen av immunsystemet førte til at kreftantistoff utraderte kreftsvulster. Et av verdens fremste kreftsykehus, Memorial Sloan Kettering Cancer Center i USA, utviklet dette videre.[3]

Han var ut over sitt fag interessert i samfunnspørsmål og skrev blant annet jevnlig kronikker i avisen Nordlys. Han ga ut en kortfattet lærebok i patologi: Generell patologi for helsefagene, samt romanen Vi kom oss aldri til Afrika, som kom ut i 2018.[4]

Referanser

  1. ^ «Minneord for Rolf Seljelid | UiT», verkets språk bokmål, besøkt 20. juni 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Minneord for Rolf Seljelid | UiT». uit.no. 19. juni 2023. Besøkt 20. juni 2023.
  3. ^ Jan Raa, Rolf Engstad, Gunner Rørstad: Rolf Seljelid (1934-2023) – Minneord i Aftenposten 23. juni 2023
  4. ^ «Forfattermøte med Rolf Seljelid». Litteraturhuset. Arkivert fra originalen 20. juni 2023. Besøkt 20. juni 2023.

Eksterne lenker

ROLF SELJELID døde den 14. juni 2023!

Rolf Seljelid er forfatteren av boken VI KOM OSS ALDRI TIL AFRIKA som utkom i Paradigmeskifte forlag i 2018.

Rolf er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, tidligere professor og leder ved Avdeling for eksperimentell patologi ved Universitetet i Tromsø. Han har alltid hatt interesse for tysk filosofi og språk, samt for matematikk, noe som skinner igjennonm i hans roman. Han overrasket verden med en av de mest fintfølende, varme, såre kjærlighetssildringene i norsk litteratur – altså romanen VI KOM OSS ALDRI TIL AFRIKA.

Arbeidskollegaene attesterer at han uten tvil var ´en av de mest imponerende personene vi har møtt. Han hadde en eksepsjonell evne til å utforske eksistens fra forskjellige og uortodokse synsvinkler´, og Paradigmeskifte forlag kan bekrefte at dette også gjelder skjønnlitteraturen.