Sagt om Stephen L. Talbott

18 November 2016 / av pf-admin

I et spennende kapittel – The myth of the machine-organism – hevder Stephen L. Talbott at mekanistisk biologi har uttømt sitt potensiale for fremgang. Idet han sammenlikner biologiske prosesser med virvlende strømninger i en elv, bevegelsene til en fugleflokk, en dans, et slangerede, en skulptur, skriver han: ”Cellekjernen, med dens plastiske romlige gestikulering, er mer som en organisme enn som en maskin (s. 55).

Ifølge Talbott må biologiske systemer oppfattes som ”pre-eksistente helheter”, der diskrete fysiske årsaker blir flytende og diffuse. Slik stadig nye avsløringer om biologisk kompleksitet har dokumentert, er kontekstuell transformasjon – ikke kausalitet – den sentrale sannheten. ”Langt fra å bli redusert til noe ugjenkjennelig, blir organismen gitt oss tilbake slik vi alltid har kjent den; helhetlig, full av overraskelser og med en sang i harmoni med vår egen tilværelse,» (s. 68).

Omtale av essayet “The Myth of the Machine-Organism‚” ved Steve Olson i Oxford-journalen BioScience (vol. 63, no. 9, 2013, pp. 768-9). Dette essayet utgjorde et kapittel i boken Genetic Explanations: Sense and Nonsense, Harvard University Press (2013).

*

Jeg syns rett og slett denne artikkelen er strålende, og selvfølgelig elsker jeg dens humor. Du er virkelig i forkant av det nye paradigmet. Jeg er så glad for at du har tatt på deg dette kritiske arbeidet. [Re: «The Unbearable Wholeness of Being» – andre artikkel i The New Atlantis-serien om molekylærbiologi.]

Andy Kimbrell, direktør ved International Center for Technology Assessment, Washington, D.C.

*

Jeg vil gi deg kompliment for din verdifulle artikkel med tittelen “The Myth of the Machine-Organisms” [kapittel i kommende bok fra Harvard Press]. Der fant jeg et klart og umiddelbart uttrykk for en masse tanker som jeg, på en svært forvirret måte, hadde i mitt sinn.

Alessandro Giuliani, en fremtredende italiensk molekylærbiolog.

*

Her er en utmerket bakgrunnsartikkel om epigenetikk, spesielt bra for å få opp farten om du ikke har hatt mulighet til å tenke på hva gentranskripsjon virkelig må være nede på molekylnivå. […] Dette samstemmer også godt med noen av de nekrologer som jeg og andre har skrevet om årtusenskiftets genfeber. Det er, kort sagt, forferdelig mye mer på gang enn det som angår den genetiske råkoden. Og etterhvert som tiden går (luften er ennå ikke blitt helt klar), synes holdningen koden-er-skjebne, som var så gjennomgripende for ti år siden, mer og mer feilaktig.

Derek Lowe, som har jobbet med farmasøytisk forskning og nå redigerer en fremtredende blogg (In the Pipeline) om farmasøytisk industri. Bloggposten «Epigenetics: The Code Isn’t The Object» (2010) gjaldt artikkelen «Getting Over the Code Delusion».

*

En av stipendiatene i min lab fant linken til din tekst [The Chromosome in Nuclear Space, som senere ble forvandlet til en del av Getting Over the Gene Delusion]. Du har gjort en bemerkelsesverdig jobb med å assimilere og kommunisere et vanskelig felt. Jeg skulle ønske de fleste av mine kolleger (og konkurrenter) hadde en så levende forståelse av egenskapene, kompleksiteten og problemene med DNA og kromatin.

Leder ved et nasjonalt US-laboratorium for kreftforskning.

*

Jeg har lest flere essays i NetFuture med den aller største interesse. Du har gjort et fantastisk arbeid for å forberede disse essays ved å lese deg opp på hva som synes å være en stor samling av artikler. Jeg brukte det første essay i serien med en av våre studenter, og hun var svært tilfreds med behandlingen og våre diskusjoner om emnet.

George Russell, professor i biologi ved Adelphi University.

*

Steve, takk for dette fascinerende innblikket i den nåværende tilstand av genetikken. Det minnet meg på noe som ble sagt om cellen, selv før disse oppdagelsene – at den er et uendelig komplekst system. Du viser oss imidlertid at dette ikke hindrer oss i å forstå noe om det, hvis en bare vil nærme seg det som en helhet. Jeg ser ikke hvordan noen noensinne vil være i stand til å fantasere om forenklede, mekanistiske modeller av organismen etter å ha lært om dette enorme nettverket av epigenetiske relasjoner.

Robert Zimmer, Utdanningsdepartementet i Alberta.

*

Jeg kom nylig over dine New Atlantis-artikler om organisme-konseptet. Jeg beundrer den måten som du har klart å behandle dette vanskelige materialet og gjøre det tilgjengelig for et bredere, sannsynligvis ikke-spesialisert publikum.

Erik L. Peterson, gjesteprofessor ved Department of history and science, University of Wisconsin-Madison.

*

Jeg har spredt din essay-trilogi om evolusjon (Unbearable Wholeness of Beings, What do Organisms Mean?,Evolution and the Illusion of Randomness) til ulike venner og kolleger. Disse fine ingredienser har resultert i minst en håndfull svært tilfredsstillende samtaler ved middagsbordet! Essayet On Being Wholehearted har vært en av mine vedvarende prøvesteiner siden jeg først leste det for nesten et tiår siden. […] Jeg lurer nå på hvordan jeg best kan investere mitt neste tiår. Noe hvisker meg stadig i øret at jeg må skrive til deg. Nå har jeg gjort det.

John Brisbin, administrerende direktør i BoaB Interactive, et australsk rådgivningsbyrå for naturressursforvaltning og forskingssamarbeid.

*

Nylig ble jeg blåst overende av Steve Talbotts essay Evolution and the Illusion of Randomness. For sånne som meg som fortsatt tror at ånden, og spesielt vår menneskelige ånd, ikke kan bortforklares ved å redusere alt til lover om årsak og virkning, tilfeldigheter, og/eller ”informasjon” og som er skremt av hvor mange personer som ser ut til å mene noe annet, kommer Talbotts essay ikke et øyeblikk for tidlig!

Frank Doble, Professor emeritus ved Onondaga Community College Syracuse,  New York, og tidligere leder for Coulter Library.

*

Tillat meg å uttrykke min beundring for den fjerde artikkelen i rekken av dine utmerkede essays publisert i The New Atlantis. Jeg har anbefalt dem hjertelig til elevene mine, og jeg stoler på at de vil dukke opp i bokform. Du gjør et stort bidrag til vår forståelse av evolusjonen, og jeg håper virkelig at din klare prosa vil hjelpe folk til å innse at tilfeldigheten ikke er hele historien.

William Shea, professor i vitenskapshistorie ved University of Padua, Italia.

*

Re: “Can Darwinian Evolutionary Theory Be Taken Seriously?”

Du skriver med stor klarhet og ditt standpunkt blir virkelig bra formulert. Det er et betydelig bidrag, og jeg håper bare det kan finne sin vei til mange lesere. […] Jeg avslutter med å gjenta min beundring for det du har gjort. Jeg kan ikke forestille meg et viktigere tema eller mer viktige bidrag enn dine.

George Russell, professor emeritus i biologi ved Adelphi University

*

Jeg beklager å måtte si at jeg først i dag har kommet over dine artikler, da noen som kjenner meg sendte meg en link. Det du sier virker veldig mye i tråd med konseptet i en lang bok jeg nylig publiserte etter 20 års tenkning, mitt livsverk faktisk, The Master and hisEmissary: The Divided Brain and the Making of the Western World. (Ditt kapittel om betydning og nøyaktighet, som jeg nettopp har lest, er helt relevant for hva jeg skriver om.) Jeg vil dele med deg en beundring for Owen Barfield og for Goethes vitenskapsteori, som også jeg berører i min bok. […] Det er sjelden nok til å finne likesinnede som tar sine forpliktelser til sann vitenskapelig tenkning på alvor og har en filosofisk bakgrunn for å forstå de vitenskapelige krav og funn, så jeg ville bare etablere kontakt først som sist.

Iain McGilchrist, forfatter av den prisbelønte boken fra Yale University Press, The Master and His Emissary: The Divided Brain andthe Making of the Western World.

*

Jeg har nettopp (dvs. for få timer siden) lest fire av dine essays publisert i The New Atlantis, og vil gjerne personlig få uttrykke hvor dypt imponert jeg ble. […] Jeg likte din måte å syntetisere noen virkelig viktige innsikter fra molekylærbiologi, genetikk og epigenetikk, utviklingsbiologi og økologi. Og jeg tror at din dype metafysiske intuisjon at …form oppstår fra og opprettholdes, i den grad den opprettholdes, ved konstellasjoner av krefter, er eksakt riktig.

Carl Sachs, filosofilærer i Birmingham, Alabama

Gi en tilbakemelding

*Må fylles ut korrekt